fibromyalgie reuma hypnose

Hoe Fibromyalgie Het Leven van mijn Moeder Compleet veranderde

Accountmanager en topsporter. Vooral op dat laatste was mijn moeder trots. Ze speelde jaren in de hoofdklasse van waterpolo. Maar toen mijn moeder (Karin) in 2005 gediagnosticeerd werd met chronische fibromyalgie (een vorm van reuma), veranderde haar hele leven.

Ik was zelf nog maar 11 jaar toen het gebeurde. Eerlijk ge­zegd begreep ik niet wat er nou aan de hand was. Mama kon toch gewoon nog lopen? En ze ging toch ook niet dood? Pas later besefte ik de ernst van deze spierziekte. Het was een gek gezicht om die supermoeder – die letterlijk alles kon overwinnen – langzaam in elkaar te zien storten. Ze ging van een goedbetaalde baan naar de ziektewet. Van topsport naar geen dag zonder pijn. Van alleskunner naar nietskunner. Maar nog veel ingrijpender: van gelukkig naar verdrietig en verslagen.

Ik weet nog goed hoe ze elke dag urenlang in bed lag. Ze kon haar pijnlijke handen en benen nauwelijks bewegen en vooral lopen was een onmogelijke opgave. Daarbij vlogen de kilo’s eraan; mede door het weinig bewegen, maar voornamelijk door de medicijnen. Dit viel haar erg zwaar.

fibromyalgie hypnose reuma

‘Even naar de winkels’ ging niet meer

Mijn moeder vroeg mij laatst of ik er ooit last van had. Hoewel een aantal zaken natuurlijk veranderde in huis, heb ik het zelf nooit als ‘last’ ervaren. De grootste last was te zien hoe ze alles waarvoor ze gewerkt had moest opgeven.

Mijn oudere zus had er iets meer moeite mee. Ze kon moeilijk accepteren dat haar moeder een stuk minder kon, maar die had haar natuurlijk ook langer gezond meegemaakt. Wekelijks een was draaien, elke dag rond 18.00 uur eten, even mee naar de winkels: het ging vaak niet meer.
 

Plots voor 1500 man in Carré

Ondanks alles herpakte mijn moeder zichzelf goed. Ze deed er alles aan om positief te blijven. Na enkele jaren ging ze zingen en acteren en ze was in verschillende musicals, reclames en tv-programma’s te zien. Het hoogtepunt was de optredens in Carré met haar hoofdrol in de musical ‘Oorlogswinter’.

Ze reisde het hele land door, maar de ziekte bleef op de achtergrond. Het was dusdanig aanwezig dat ze altijd, met pijnlijke armen en benen, goed om haar lichaam moest denken.
 
Het theater van Carré

Geluk bij een ongeluk

Door haar nieuwsgierigheid kwam ze via een workshop uiteindelijk bij de opleiding ‘Hypnotherapie’ terecht. Hypnotherapie richt zich op gevoelens en overtuigingen in ons onderbewustzijn; het gedeelte van het brein waar je zelf geen invloed op hebt.

Deze vorm van therapie helpt bij vele vormen van lichamelijke en geestelijke klachten zoals trauma’s, PTSS, burn-out en stress, verslavingen, overgewicht en stoppen met roken. Mijn moeder was opslag zó enthousiast, dat ze de opleidingen tot volwaardig hypnotherapeut is gaan volgen.

Door het beoefenen en zelf ondergaan van hypnose heeft ze rust, kracht en passie gevonden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms vergeet dat ze überhaupt nog reuma heeft. Met haar positieve instelling en enthousiasme lijkt het voor mij soms alsof ze niet ziek is, maar dat is ze natuurlijk nog wel. Inmiddels heeft ze een bloeiende praktijk met zeven werknemers en meer dan honderden mensen van hun klachten afgeholpen.

Ik weet niet waar ze de kracht vandaan haalt, maar ik vind het maar knap. Dankzij de positieve instelling, het blijven vechten, het vertrouwen en door dicht bij zichzelf te blijven, zijn er mooie dingen op haar pad gekomen; dingen die ze als accountmanager nooit had kunnen ervaren. Ondanks de pijn heeft ze een zware en moeilijke periode getransformeerd in het doel om anderen te helpen. En dat is iets om trots op te zijn.

– Nikkie (dochter van Karin)


Meer weten over Hypnotherapie?

Hoe zou het zijn als je:

  • Afvalt door gelukkig te zijn?
  • Zonder moeite stopt met roken?
  • Het negatieve gevoel van een trauma kunt wissen?
  • Zelfverzekerder in je schoenen kunt staan?
  • Chronische pijn kunt verminderen?
  • Van jezelf leert te houden?

Of beter gezegd: Het maximale uit jezelf en het leven haalt?
 
 
Lees meer

Call Now Button