Iedereen ervaart een traumatische gebeurtenis anders. Zo kan een auto-ongeluk voor iemand een heftig trauma zijn, terwijl een ander dit makkelijk achter zich laat. Ook kan het zijn dat je in jeugd dingen hebt meegemaakt die je (nog) niet hebt kunnen verwerken.
Wanneer je een trauma ervaart slaat je brein als het ware ‘op tilt’. Het hoopt zich op tot een punt dat je niet meer normaal kunt functioneren. De meeste mensen gaan naar een psycholoog om erover te praten. Praten kan inderdaad goed helpen, maar teveel praten maakt het vaak juist erger.
Ergens in je leven had je het trauma het beste al kunnen verwerken, maar je kon het niet. De tijd heelde de wond niet, maar maakte het juist erger.. Maar wat nu? Welke stap(pen) kun je zetten om je leven weer terug te krijgen? Moet ik mijn trauma wel vergeten? Of kan ik beter werken aan de gevoelens die hieraan verbonden zijn?
Vaak is het niet nodig om het trauma te onderdrukken, ofwel te vergeten. De nadruk kan beter gelegd worden op het ‘copinggedrag’, de manier hoe je omgaat met de gekoppelde gevoelens. Met hypnotherapie werk je naar deze oplossing toe.
Met hypnotherapie verwijder je niet de emotie of herinnering, maar het nare gevoel dat aan de traumatische gebeurtenis gekoppeld is.