Wat is Hypnotherapie? – Alles dat je moet weten over Hypnose

Waarschijnlijk ben je het woord ‘hypnose’ al vaker tegen gekomen. Zo wordt er in de media gesproken over behandelingen tegen afvallen, trauma’s verslavingen en meer. Maar wat is hypnotherapie nou eigenlijk? En hoe werkt het precies? 

We merken dat hier nog veel onduidelijkheid over is. Daarom beantwoorden we in dit artikel de volgende vragen:

  1. Wat is hypnose?
  2. Wat is het onderbewustzijn?
  3. Wat voor invloed heeft het onderbewustzijn op mijn dagelijks leven?
  4. Kan ik zelf mijn onderbewustzijn veranderen?
  5. Wat gebeurt er tijdens een hypnose sessie?
  6. Hoe voelt hypnose?
  7. Wordt hypnotherapie vergoed?
  8. Hoe maak ik een afspraak voor een hypnose behandeling?

Wat is Hypnose?

Een veelvoorkomende misvatting over hypnose is dat het gekke hocus pocus is waarbij je de controle verliest over je lichaam. Dit is níet het geval.

Hypnotherapie is als therapievorm volledig gebaseerd op neurologische kennis. Het richt zich op het onderbewuste gedeelte van het menselijk brein.

Via hypnose kan een hypnotherapeut in het onderbewustzijn samen met de cliënt lichamelijke en geestelijke verbeteringen bewerkstelligen, waardoor een bepaalde klacht – vaak veroorzaakt door een verdrongen trauma en / of emotie – vermindert of zelfs verdwijnt. Denk hierbij aan behandelingen voor:

Met andere woorden: hypnotherapie verandert het onderbewustzijn. Er worden verschillende methoden ingezet om het onderbewuste positief te beïnvloeden, met als doel dat je een leven leidt zonder de klacht.

Wat is het onderbewustzijn dan precies? Je leest hier meer over in de volgende paragraaf.

Wat is hypnose en hoe kan het zorgen voor persoonlijke ontwikkeling?

Wat is het onderbewustzijn?

Het onderbewustzijn is onder meer een verzameling van emoties en overtuigingen die je gedurende je leven hebt opgeslagen. Het is een soort automatische piloot waar jij zelf geen invloed op hebt, maar dat wel 90% van je handelingen bepaalt.

Vooral de kindertijd van 0 tot 4 jaar speelt hierbij een belangrijke rol. Bepaalde gebeurtenissen uit deze periode zijn grotendeels in het onderbewustzijn opgeslagen en verdrongen. Ze worden vergeten, blijven weggestopt en zijn niet meer door het bewustzijn op te roepen.

Wanneer je als kind bijvoorbeeld nooit aandacht kreeg, kan dit resulteren in een levenslange overtuiging van ‘niet goed genoeg’ zijn. En doordat je jezelf – onbewust – nooit goed genoeg voelt, blijf je hangen in een vicieuze cirkel van minderwaardigheid. Zelfs als je nu 50 bent.

De meest voorkomende negatieve overtuigingen zijn daarbij als volgt:

1. Ik moet perfect zijn voor de buitenwereld.
2. Ik ben niet belangrijk genoeg.
3. Andere mensen zijn veel succesvoller of slimmer dan ik.
4. Ik ben het allemaal niet waard.
5. Als ik ‘nee’ zeg houdt niemand meer van me.
6. Ik moet hard en sterk zijn in deze wereld.
7. Ik heb altijd pech in het leven. Alles overkomt mij.
8. Emoties voelen maakt me zwak.

Negatieve overtuigingen opgeslagen in je onderbewustzijn wat is hypnose

Wat voor invloed heeft het onderbewustzijn op mijn dagelijks leven?

De opgeslagen negatieve overtuigingen en emoties in ons onderbewustzijn kunnen zo intens zijn dat ze uiteindelijk een (extreme) belemmering vormen voor ons dagelijks leven. Zo kunnen vroegere gebeurtenissen nog steeds van grote invloed zijn. Denk hierbij aan moeilijke geboortes, gebroken families, mishandelingen of seksueel misbruik.

Ons onderbewustzijn kan ervoor zorgen dat we hier geen herinnering van hebben. In dit geval heeft dit mechanisme dus een functie, namelijk beschermen. Hierdoor hoeven we de pijnlijke gebeurtenis niet constant voor ogen te zien.

Maar al deze vroegere gebeurtenissen drukken vaak een zwaar stempel op ons dagelijks leven. Zo voel je op late leeftijd misschien nog steeds een gebrek aan veiligheid. Als gevolg hiervan houd je mogelijk je hele leven een betonnen muur omhoog, denk je dat je er alleen voor staat, houd je niet van aanrakingen, vertrouw je niemand en mogen emoties niet gevoeld worden.

Misschien denk je nu wel: ‘Een automatisch beschermingsmechanisme. Zo erg is dat toch niet?’. Maar niets is minder waar. Op de lange termijn beschermen deze negatieve overtuigingen je namelijk niet meer. Zij weerhouden jou er juist van om gelukkig te zijn.

Zo houdt een hoog opgetrokken muur ook goed bedoelende mensen buiten, kan je moeilijk liefde ontvangen, ben je onnodig wantrouwig en zal je misschien nooit dat échte geluksgevoel ervaren.

Daarnaast kunnen opgekropte negatieve emoties op de lange termijn ook voor lichamelijke klachten zorgen, zoals chronische pijn.

Opgeslagen herinneringen in het onderbewustzijn. Wat is hypnotherapie en kinderen

Kan ik zelf mijn onderbewustzijn veranderen?

Het is niet makkelijk om zelf je onderbewustzijn te veranderen. Tenzij je een meester bent in zelfhypnose – en in dat geval, go ahead by all means – maar voor nu gaan we er vanuit dat dat niet zo is.

Hoe kun je dan wel veranderingen aanbrengen in het onderbewuste? Daar komt een hypnotherapeut dus van pas.

Een hypnotherapeut is gespecialiseerd in de methodiek omtrent het onderbewustzijn. Via hypnose werk je aan de negatieve saboterende emoties en overtuigingen (zie lijst), zodat deze omgezet worden naar positieve emoties en overtuigingen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jij beter in je vel zit.

Hoe snel dit gaat en hoeveel sessies daarbij nodig zijn is sterk afhankelijk van de persoon. Waar de één vrij snel het licht ziet, heeft de ander meer emotionele bagage dat aangepakt dient te worden.

Hoe een hypnotherapie sessie er precies uitziet lees je in de volgende paragraaf.

Emotionele bagage oplossen met hypnotherapie - Hypnotherapie Heemskerk

Wat gebeurt er tijdens een hypnose sessie?

De meeste mensen hebben een bepaald beeld ontwikkeld bij de term ‘hypnose’. Zo zijn ze bang dat ze de controle over hun lichaam verliezen. Terwijl ze in werkelijkheid de volledige controle hebben.

Ook is hypnotherapie geen ‘zweverigheid waarin je moet geloven’. Het is een therapievorm dat zich richt op een daadwerkelijk – en krachtig – onderdeel van het menselijk brein.

Wat gebeurt er dan wél tijdens een hypnose sessie?

Van te voren willen we graag benadrukken dat iedere hypnose-praktijk anders is en een eigen werkwijze hanteert. De volgende informatie is gebaseerd op hypnotherapie sessies bij Hypnotherapie Heemskerk.

  • Elk hypnose-traject begint met een intakegesprek met aansluitend de eerste kennismaking met hypnose. Tijdens deze sessie vul je een vragenlijst in en ga je in gesprek met de hypnotherapeut. Via de antwoorden op de vragenlijst heeft de therapeut een beter beeld van de oorzaak van jouw klacht. Samen bepalen jullie een doelstelling voor de behandeling(en) en maken jullie een plan van aanpak. Daarna maak je via een lichte trance kennis met hypnose.
  • Tijdens de volgende sessies wordt je in een diepe staat van ontspanning gebracht. Je gaat liggen in een comfortabele stoel en sluit je ogen. De hypnotherapeut brengt je langzaam in een zeer diepe staat van ontspanning. Deze is nodig om nieuwe suggesties in je onderbewustzijn te plaatsen. Dit gaat via een zachte en rustige stem, zonder aanrakingen.
  • Eenmaal in hypnose gaan we opzoek naar de oorzaak van jouw klacht. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn waar je je niet bewust van bent. Of iets dat je lang geleden hebt weggestopt. Door ‘in gesprek’ te gaan met je onderbewustzijn ontdekken we uiteindelijk de oorzaak. Vervolgens gaan we de klacht samen met het onderbewustzijn oplossen zodat deze afneemt en/of verdwijnt. Daarbij is het mogelijk om nieuwe suggesties te plaatsen in het onderbewustzijn. Je hebt gedurende de sessie volledige controle over je eigen lichaam.

Hoe hypnose voelt lees je in de volgende paragraaf.

Hoe voelt hypnose en wat is hypnotherapie behandeling - Hypnotherapie Heemskerk

Hoe voelt hypnose?

Wanneer je onder hypnose bent ben je in een diepe staat van ontspanning. Dit voelt hetzelfde als helemaal opgaan in een boek. Je hoort de omgeving wel, maar je reageert er niet op. Of het autorijden op de automatische piloot, waarbij je plotseling thuis bent zonder daar herinnering van te hebben.

Wanneer je je onprettig voelt tijdens de hypnose kun je dit ook ten allen tijden stoppen. Simpelweg door je ogen te openen. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor. Zeer veel cliënten geven aan de hypnose als prettig te ervaren.

Vrijwel iedereen gaat in hypnose. Slechts bij een enkeling lukt dit niet, net zoals andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen geschikt zijn. Lukt hypnose niet bij jou? Dan beschikken we ook nog over andere technieken waardoor hypnotherapie alsnog mogelijk is. Je wordt goed voorbereid op de sessies zodat de slagingskans optimaal is. We vinden het namelijk belangrijk dat je uiteindelijk met een glimlach de deur uit gaat.

Voor een beter beeld van hypnotherapie – en het effect van de behandelingen – kun je ook de hypnose ervaringen van anderen lezen

Hoe voelt hypnose Hypnotherapie Heemskerk

Wordt hypnotherapie vergoed?

Hypnotherapie wordt (meestal) gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraars als je een aanvullende verzekering hebt.

Onze hypnotherapeuten zijn NBVH (Hypnotherapie), NVPA (Psychotherapie), VIT (Psychotherapie), NFG (Psychotherapie) en / of BATC (Natuurgeneeswijze) gecertificeerd.

De uiteindelijke vergoeding ligt aan je eigen zorgverzekeraar, de door jou gekozen dekking en of je een natura- of restitutiepolis hebt. Bij de restitutiepolis is meestal wel sprake van vergoeding. Bij de ‘polis in natura’ valt het onder de aanvullende verzekeringen.

Controleer zelf dus bij je zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt. Als dit niet het geval is, kun je zelf een individueel coulanceverzoek indienen bij je verzekeraar.

Wordt hypnotherapie vergoedt door de zorgverzekeraar? Alle zorgverzekeraars op een rij - Hypnotherapie Heemskerk

Hoe maak ik een afspraak voor een hypnose behandeling?

Heb je een klacht waar je heel graag vanaf wilt en denk je dat hypnose jou kan helpen? Of zit je al jaren niet lekker in je vel zonder aanwijsbare reden?

Je kunt hiervoor een afspraak maken bij Hypnotherapie Heemskerk. Met een team van 7 verschillende hypnotherapeuten werken we gepassioneerd om mensen positiever in het leven te zetten.

Klik op de onderstaande button om een afspraak te maken en vul het formulier in. Houdt hierbij wel rekening met onze wachtlijst (ongeveer 1 maand).

Kies ervoor om aan jezelf te werken. Om positiever in het leven te staan en om te genieten. Maar bovenal: om weer van jezelf te houden.

Not familiar with the Dutch language? Read the English version of our article (published by our partner) – What is hypnotherapy?

Call Now Button