Gedragsproblemen uiten zich in verschillende vormen. Of het nu om woede of verdriet of irritatie gaat, het komt neer op onverwerkte emoties en negatieve overtuigingen.

De oorzaak is vaak terug te vinden in de eerste levensjaren. Volgens de hechtingsfases van Freud en Piaget kan er heel wat misgaan in een kinderleven. Als er in deze hechtingsfases iets fout is gegaan, gaat het kind over op overlevingsgedrag. Het kind wil immers de liefde van de ouders niet kwijt.

Het kind heeft hen nodig om te overleven, zal zich aanpassen en zijn of haar eigen gevoel opzijzetten. De ouders zijn zich meestal van geen kwaad bewust. De “good-enough parent” van D.W. Winnicot zet uiteen hoe moeilijk en complex het kan zijn om de perfecte ouder te zijn. Een onmogelijke taak.

De triggers van de gestolde woede

Nagenoeg niemand heeft herinneringen aan die tijd, omdat het bewustzijn pas ontstaat vanaf 4/5 jaar. Als we het over woede hebben, heet dat in de psychologie “gestolde woede”. Woede die het kind, dat niet relativeren kon, niet kon uiten en dus heeft opgeslagen. Het kind gaat ander gedrag vertonen om die woede niet te hoeven voelen. Hier ontstaat een zogenaamde ”trigger”.

Als in het volwassen leven een soortgelijke situatie voordoet, waarin men meestal niet gehoord wordt of er niet toe doet, gaat de trigger af en komt de woede er uit. Dan wordt de “gestolde woede” oncontroleerbaar. Bij de een slaat deze naar binnen toe en bij de ander naar buiten.

In beide gevallen zijn woede aanvallen heel menselijk, doch niet wenselijk. Ze kunnen grote schade aanrichten bij alle partijen. Dit kan leiden tot destructief en/of agressief gedrag. Echter ook subtiele manipulatie, het uit de weg gaan van conflicten en het zogenaamde “narcistische gedrag” behoren hiertoe.


Hoe kan hypnotherapie helpen bij gedragsproblemen?

Hypnotherapie helpt in 3 tot 4 sessies op psychosociale basis om deze triggers op te sporen, te controleren en te verwijderen. Het ongewenste gedrag verdwijnt. Het is jouw leven, jij hebt de keuze om er verandering in aan te brengen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk.


Call Now Button