De Ernstige Gevolgen van Stress en Trauma – En wat je er tegen kunt doen

Als superheldin vlieg je in het rond. Voor je gezin, je werk, het huishouden. Je bent voor iedereen bezig om het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Maar heb je nog wel tijd en ruimte voor jezelf? Loop je jezelf niet voorbij?

In het dagelijks leven zetten we ons vaak op de laatste plaats; ieder ander gaat voor. De oorzaak van het wegcijferen van jezelf is veelal te vinden in onze overtuigingen. Deze zijn opgeslagen in het onderbewustzijn en hebben zich in de eerste levensjaren gevormd.

Enkele voorbeelden van opgeslagen overtuigingen zijn:

  • “Ik ben niet goed genoeg.”
  • “Ik ben niet belangrijk.”
  • “Ik kan het niet.”
  • “Ik verdien het niet.”

De gevaarlijke en onnodige opbouw van stress

Meestal zijn onze overtuigingen gelinkt aan weinig zelfvertrouwen of een tekort aan eigenwaarde. Je blijft daardoor net zo lang rennen totdat het wel goed genoeg is. Maar het is nooit voldoende.

Het begint vervolgens met een wat overspannen boog, maar stress en burn-outs liggen op de loer. Deze stress-opbouw wordt gemakkelijk weer aangevuld door kantoorstress, slapeloze nachten, relatie-issues en/of financiële zorgen.

Maar langdurige stress heeft zeer gevaarlijk gevolgen. Zo is stress doodsoorzaak nummer één.

Een vrouw op bed met veel stress, maar stress is doodsoorzaak nummer 1

Waarom stress doodsoorzaak nummer één is

Tijdens stresssituaties wordt adrenaline aangemaakt, waardoor je hart sneller gaat kloppen. Je bent dan beter in staat bent om te vechten of te vluchten. Daarna wordt cortisol aangemaakt die ervoor zorgt dat je goed kunt handelen in bedreigende en stressvolle situaties.

Door deze aanmaak worden de lichaamsprocessen en organen voor een belangrijk deel stopgezet (!). Wanneer je gestrest bent, is het namelijk belangrijker dat je de situatie overleeft dan dat je haar groeit, je eten verteert of een wondje hersteld.

Er kunnen hierdoor vervelende gezondheidsklachten ontstaan, zoals obstipatie, diarree, hart- en vaatziekten en voedsel-intolerantie. Ook de nachtrust en het seksleven worden beïnvloed.

Maar dat is helaas niet het enige. Een langdurige productie van cortisol zorgt voor een verwoesting van het immuunsysteem. Hierdoor is het lichaam slechter in staat om weerstand te bieden tegen ontstekingen en virussen en verhoogt het de bloeddruk, waardoor ook de kans op hartproblemen vergroot.

Stress maakt ook nog eens dik.

Cortisol stimuleert ook de aanmaak van insuline. Dit zorgt ervoor dat glucose en andere voedingsstoffen door je lichaamscellen worden opgenomen.

Als deze lichaamscellen (zoals je spieren) vol zitten, dan zorgt de insuline ervoor dat de overschotten worden opgeslagen in je vetreserves. Hierdoor neemt je vetmassa toe en kan er overgewicht ontstaan. Je wordt dus letterlijk dik van stress.

Lees ook: Afvallen met de virtuele maagband – zónder operatie, littekens en bijwerkingen

Stress is doodsoorzaak nummer 1 én maakt dik

Ervoor kiezen om stress-vrij te zijn

Het is zéér belangrijk dat je de stress ontlaadt. Stresssituaties kunnen opgelost worden door meer tijd voor jezelf te nemen, maar veel vrouwen weten niet eens meer hoe dat moet.

Is er een andere manier om de stress te ontladen? Hoe kan jij daarnaast leren om van jezelf te houden? En eens te kiezen voor jezelf?

Hypnotherapie kan hierbij zeer effectief zijn. Het is niet alleen geschikt om stress tegen te gaan, maar ook om het beste in jezelf naar boven te halen. Ieder mens is waardevol en ieder mens is geweldig op zijn eigen manier, ook al beseffen we dat vaak niet.

Hoe werkt hypnotherapie?

Met hypnotherapie brengen we vervolgens veranderingen aan in je onderbewustzijn. Dit is het stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent, en waar jij geen directe invloed op hebt. Een hypnotherapeut kan hier wel veranderingen aanbrengen.

Via het onderbewustzijn gaan we vervolgens op zoek naar de oorzaak van jouw ‘heldinnengedrag’. Het doel is om de oververmoeidheid en de stress te elimineren.

Je leert om dingen voor jezelf te doen en weer eens te genieten, terwijl je tegelijkertijd die supermoeder blijft.

Want hoe zou het zijn om dezelfde liefdevolle moeder én partner te zijn, maar dan zonder de stress en oververmoeidheid? Om eens te kunnen zeggen: ‘Nu even niet’? ‘

Denk aan je gezondheid voordat je een slachtoffer wordt van fatale stress.

Call Now Button