Hoe Behoud je Innerlijke Rust tijdens de Coronacrisis?
Het coronavirus heeft zich uitgemond tot een ware crisis. Op dagelijkse basis horen, zien en ervaren we hier de consequenties van, maar door de wisselende berichtgeving en de angst voor het onbekende, duurde het niet lang voordat er paniek uitbrak.
Doorsnee huishoudens veranderden binnen no time in hamsteraars., waardoor voorraadkasten werden volgestouwd met alledaagse producten. Mensen durfden niet meer naar buiten en hulpbehoevenden keken de eenzaamheid in de ogen. De negatieve ontwikkelingen leken net zo uitzichtloos als de crisis zelf.
In tijden van chaos is het voor velen lastig om hun draai te vinden. Hoe vind en behoud je juist op dat soort momenten toch sereniteit?
Onze mentaliteit in crisistijden
Deze ontwikkelingen geven een goed beeld van wat de crisis met onze mentale gesteldheid doet. Factoren als quarantaine, verveling, financiële zorgen, wisselvallige berichtgeving en de aanhoudende onzekerheid hebben een negatieve invloed op onze mindset.
Het veroorzaakt ongemak en stress, zowel binnenshuis als buitenshuis. Deze opgebouwde spanning kan zich vervolgens vervelend uiten.
Wellicht kreeg je te maken met depressieve of angstige gevoelens. Of voelde je frustratie en boosheid? Het wegvallen van structuur veroorzaakt de nodige problemen.
Daarbij komt ook nog eens onzekerheid kijken. Wanneer zal het ‘normale’ dagelijkse leven zijn intrede weer doen?
In dit artikel beschrijven we 3 manieren om je innerlijke rust te bewaren tijdens de coronacrisis.
1. Doe een stap terug
Er zijn een heleboel kleine dingen die kunnen bijdragen aan het vinden van innerlijke rust. Allereerst is het belangrijk om jezelf niet te verliezen in de negatieve berichtgeving.
Natuurlijk wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, maar vermijd een overvloed aan informatie. Nieuws consumeer je niet alleen via de tv, maar ook via jouw sociale omgeving en social media.
Doe eens een stap terug en zet je gedachten op iets anders.
2. Regelmaat geeft rust
Het vinden van een vast ritme kan ook helpen, want regelmaat geeft rust. Zolang social distancing geldt moeten we terug naar de basis.
Sta op tijd op, let op je voeding en beweeg voldoende. Heb je even niks om handen? Probeer dan eens een nieuwe hobby uit of ga een stuk wandelen. Natuurlijk wel met gepaste afstand.
3. Blijf in contact
Mis je de sociale contacten? Bel, skype of app met regelmaat. Daarbij zijn er de afgelopen weken een hoop mooie initiatieven uit de grond gestampt. Ouderen en jongeren slaan de handen ineen.
Bedrijven denken niet langer meer in problemen, maar juist in oplossingen. Wij als samenleving steken elkaar de helpende hand toe. Kijk waar jij je steentje aan kan en wilt bijdragen.
Veerkrachtig zijn in bizarre situaties
Niet getreurd. In deze onzekere tijden kunnen we juist veel over onszelf leren. Daarbij krijgen we ook een helder beeld van onze samenleving als geheel. Ieder persoon is verschillend en niemand zal exact hetzelfde op een situatie reageren.
Waar sprake is van stress zullen mensen emoties ontwikkelen. Wanneer deze stress toeneemt zullen wij geen brede variatie aan emoties tonen, maar zal er één de overhand nemen.
Door de dominantie van deze emotie bestaat de kans dat je daarin zult doorschieten. Hierbij komt veerkracht goed van pas.
Structuur ontwikkelen
Emotionele veerkracht behoort niet tot ieder zijn karakter en is ook niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Dat is helemaal niet erg.
Wel is het belangrijk om zo goed mogelijk te anticiperen op jouw meest dominante reactie. Als je hier tijdig op in kunt spelen zal de kans op innerlijke rust toenemen.
Heb je de neiging om je af te zonderen? Probeer dan steun te zoeken in je omgeving. Of cijfer jij jezelf juist weg? Zoek dan ook vaste momenten voor jezelf.
Het belangrijkste is om enige vorm van structuur terug te vinden in deze chaos. En hieraan vast te houden natuurlijk.
Geluk bij een ongeluk?
Hoewel het coronavirus een hoop ellende met zich meebrengt, is er ook veel positiefs uit voortgekomen. We zijn er al snel achter gekomen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.
Het lijkt erop alsof we meer om elkaar zijn geven en een gezamenlijk front vormen tegen het negatieve. Als individuen bewijzen we des te meer hoe essentieel het is om elkaar te helpen en inspireren.
We zijn veerkrachtig en komen hier gezamenlijk sterker uit!