Hypnotherapeut Inge: “Wat heb ik geleerd van de corona crisis?”
Onze hypnotherapeut Inge Hoedemaeker reflecteert op haar eigen ervaringen tijdens de ingrijpende corona crisis. Wat viel haar op? En wat kun je van deze periode leren? Lees hieronder haar ervaringen.
In de Chinese regio Wuhan startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw Corona virus (COVID-19). In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gesignaleerd. Dit betekent dat wij, in Nederland, inmiddels al een maand in de ban zijn van het virus dat ons vertrouwde leventje steeds meer beheerst.
Eigenlijk worden we behoorlijk beperkt in ons doen en laten. Hoe moeilijk is dit voor een Nederlander? Wij leven in een cultuur met veel vrijheid en autonomie, zijn gewend zelf te bepalen wat goed of slecht is en in wat wij wel of niet willen.
Ons normale, vertrouwde en onbewuste leven is nu een strijd met een onzichtbare vijand geworden, waarbij we ons steeds bewuster worden van onze sterfelijkheid.
Zijn de media realistisch?
Check je elke 15 minuten dezelfde sociale media om weer helemaal up-to-date te zijn? We kennen allemaal het spreekwoord “Angst is een slechte raadgever”. Toch volgen we de sociale-media op de voet, checken we steeds vaker de apps van NOS of Nu.nl en kijken we meer dan normaal naar het journaal, puur om maar zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
Maar wat voor informatie leveren deze cijfers ons op? Kunnen we alle cijfers wel met elkaar vergelijken, zoals de cijfers van verschillende landen? Wordt er overal hetzelfde getest? Hebben alle landen eenzelfde intensive care en ziekenhuisbeleid?
In ons land wordt niet iedereen getest omdat er (nog) niet voldoende tests zijn. Daarnaast hebben veel Nederlandse ouderen een niet reanimeer- of behandel verklaring. Wanneer deze mensen overlijden, worden ze dan ook meegerekend in de statistieken?
Kortom, allerlei vragen die bij mij naar boven komen. Wellicht is dit sceptisch van mij. Net als Donald Trump, die over China zegt dat de cijfers over de provincie Wuhan niet kloppen.
Een leven met beperkingen
Hoe is dat wanneer je niet kan doen wat je graag wilt? Dat je veel thuis moet blijven en alleen naar buiten kan wanneer het echt nodig is? Dat je rekening moet houden met familie of huisgenoten en dat je je moet houden aan de richtlijnen van het RIVM en de regering?
Hoe voel je je hierbij? Ervaar je onrust in je lichaam of vind je het lastig om te omschrijven wat je voelt? Ervaar je angst, boosheid, eenzaamheid, frustratie, irritatie, onzekerheid, verwarring, verdriet, verveling?
Wellicht herken je al hierboven genoemde gevoelens, misschien ervaar je nog een heel ander gevoel. Er gebeurt veel in je lichaam, zonder dat je dat eigenlijk beseft.
Oefening: Welke gedachten en gevoelens heb jij?
Wil je onderzoeken welke gedachten en gevoelens je op dit moment hebt? Daar heb ik een mooie oefening voor. Deze oefening helpt je om je bewust te worden van je gedachten, lichaam en je emoties.
Het duurt ongeveer 3 minuten, maar je kunt hem natuurlijk langer doen als je dat prettig vindt. En wees nieuwsgierig! zonder oordeel, zonder conclusie, je hoeft alleen te observeren.
- Zoek een plekje in je woning waar je ongestoord kan zitten of liggen. De eerste minuut richt je je aandacht op je gedachten; welke gedachten komen er allemaal bij je op? Laat ze maar toe, zonder te oordelen.
- Vervolgens richt je je aandacht 1 minuut op je lichaam. Check je lichaam vanaf je hoofd tot aan je tenen en stel jezelf de vraag: hoe gaat het met mijn hoofd, nek/schouders, rug, borst, buik, armen, benen?
- Tenslotte mag je je aandacht 1 minuut op je ademhaling richten: hoe gaat de lucht door je lichaam. Is je ademhaling snel of rustig?
- Haal je diep adem of oppervlakkig?
Na deze oefening ontdek je wat er speelt in je eigen lichaam en gedachten. Deze kennis kun je vervolgens weer gebruiken om positieve veranderingen te maken, voor zowel je lichaam als geest.
Mijn ervaringen tijdens de corona crisis
Persoonlijk probeer ik te focussen op wat het corona tijdperk mij oplevert. Dit terwijl ik heel goed weet dat ik ook liever met vrienden afspreek en er gewoon op vakantie ga.
Met andere woorden: wat het ik nu allemaal WEL, in plaats van wat heb ik NIET?
Ik wil graag nieuwe dingen leren. En doordat ik mezelf steeds beter leer kennen, weet ik dat ik een uitdaging nodig heb. Een haalbare uitdaging die ik mezelf opleg.
Ik wil een aantal voorbeelden geven over waar mijn focus nu ligt:
1. Quality time met mijn dochter
Ik kijk samen met mijn puberdochter een Netflix serie. En ik zou “ik” niet zijn, wanneer hier niet een bepaalde voorwaarde aan vast zit.
Wat we samen op Netflix kijken moet dus aan bepaalde eisen voldoen: ik wil graag iets over mijn vakgebied zien en mijn puberdochter kijkt de serie in het Engels met Engelstalige ondertiteling, zodat ze haar Engels een boost kan geven.
Samen hebben we gekozen voor: Atypical (TV Series 2017 – ), een serie die gaat over Sam, een 18-jarige jongen met autisme.
2. Ik doe een challenge!
Ik doe een challenge! Dat wil zeggen: ik daag mezelf uit om iets te gaan doen dat ik nog niet kan.
Ik heb gekozen voor het hooghouden van een voetbal. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een toiletrol (zie youtube filmpje).
Ik probeer dit elke dag en merk dat het me lukt, en dat is zo gaaf! Vooral het feit dat ik er steeds beter in word maakt me nog blijer.
Inmiddels heb ik ook onze online marketeer Nikkie uitgedaagd tot deze hooghoud-challenge, dus game on!
3. Wat heb ik verder uit de crisis gehaald?
- Ik heb genoten van het prachtige weer en veel in de tuin gesnoeid.
- De chaos in huis heb ik omgetoverd tot opgeruimde kamers.
- Buitenshuis valt me op dat de lucht schoner is, dat het stiller is en dat ik veel minder (lucht)verkeer hoor. Verder ben ik veel eerder op mijn werk doordat er geen files meer zijn.
Over het algemeen ervaar ik meer verbondenheid in huis, op werk en op straat. Zo zeggen mensen ook weer veel gedag tegen elkaar. Het hectische leven lijkt veranderd in een rustiger leven.
Wat brengt deze crisis ons dus eigenlijk? Een betere band met huisgenoten? Een schonere en gezondere aarde? Graag hoor ik ook jullie ervaringen hierover.
Deel je ervaringen!
Wat doe jij om geestelijk en lichamelijk zo gezond mogelijk te blijven? Ligt jouw focus op wat je NIET kan of op wat je WEL kan door deze situatie? Hoe voel je je daarbij?
Het lijkt me leuk om hier gezamenlijk over te sparren zodat we elkaar kunnen helpen in deze bijzondere tijden. Deel dus gerust je ervaringen of meningen in de comments onder deze blog, of laat een reactie achter op onze Facebook-pagina.
Als je geen goed antwoord kan geven op bovenstaande vraag dan adviseer ik je om de ademhalingsoefening nogmaals te doen.
Hulp bij (extreme) onrust of angst
Vind je het moeilijk om mentale rust te vinden in deze periode? Of heb je last van (extreme) angst om ziek te worden? Een hypnotherapeut kan hier goed bij helpen.
Onze hypnotherapie praktijk is open en ontvangt nog steeds cliënten. Natuurlijk wel met gepaste maatregelen, waaronder de 1.5 meter afstand.
Als je graag een afspraak wilt maken kun je dit eenvoudig doen via ons afspraakformulier en voor eventuele vragen kun je terecht op de contactpagina van onze praktijk.
Ik wens jullie allemaal een gezonde en positieve tijd tegemoet!
Warme groet,