IEMT hypnose integral eye movement therapy in de praktijk

Het verschil tussen IEMT en EMDR

Waarschijnlijk komen de termen IEMT of EMDR je bekend voor. Misschien dat je er eens over gelezen hebt, of informatie hebt gekregen van je psycholoog. Hoe dan ook, het zijn twee effectieve therapieën die helpen bij (hevige) emotionele klachten.

In de praktijk zien we alleen dat deze twee vormen regelmatig door elkaar worden gehaald. En hoewel ze een aantal overeenkomsten hebben, zijn ze toch verschillend.

In dit artikel leggen wij de beide therapievormen uit, gevolgd door een overzichtelijke weergave van het verschil tussen IEMT en EMDR


Wat is IEMT?

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Deze methode heeft de reputatie om snel en blijvende resultaten te halen bij angst- of fobiegerelateerde klachten. Daarnaast helpt het mensen die om niet verklaarbare redenen emotioneel kunnen worden.

Het is een therapie waarbij de ogen worden bewogen om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken. Op deze manier worden de gevoelsmatige sensaties (emoties) die passen bij de angst, fobie of emotie vermindert of weggenomen.

Wanneer je traumatische beelden ervaart die je angst of andere nare gevoelens geven, of wanneer je last hebt van terugkomende negatieve gevoelens (depressie, futloosheid of geestelijke vermoeidheid), biedt IEMT in veel gevallen een goed resultaat.

Het helpt om de nare gevoelens om te zetten in betere gevoelens. Een ander en beter gevoel zorgt immers dat je beter met de situatie om kunt gaan.


IEMT hypnose integral eye movement therapy in de praktijk

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een vorm van therapie die helpt bij schokkende ervaringen, zoals een geweldsincident, ongeval of seksueel geweld.

Het helpt mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis. Het denken aan deze gebeurtenis roept blijvend emotionele reacties op.

Om de schokkende ervaring te behandelen, moet de gebeurtenis opnieuw voor de geest gehaald worden. Dat klinkt heel heftig, maar het gebeurt in combinatie met een afleidende stimulus. In de meeste gevallen is dat de hand van de therapeut.

De procedure wakkert een stroom van gedachten en beelden aan, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Gedurende de sessie ontstaan er al veranderingen. De cliënt wordt dan gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.


EMDR hypnose heemskerk

Het verschil tussen IEMT en EMDR

Zoals je zelf misschien al geconcludeerd hebt, lijken de therapie-vormen veel op elkaar. Er is alleen wel één cruciaal verschil:

Bij IEMT praten wij niet of nauwelijks over “het probleem” en dat is voor de cliënt wel zo prettig. Het enige wat de cliënt hoeft te doen, is blijven denken aan het beeld wat hem / haar een naar gevoel geeft. Na afloop hebben de beelden hun emotionele impact verloren en verdwijnen ze naar de achtergrond.


Om de verschillen overzichtelijker weer te geven, hebben we twee lijsten gemaakt:


IEMT
 • Heeft toepassingen in het oplossen van angstgerelateerde klachten en onverklaarbare emoties. Helpt om nare gevoelens om te zetten in een beter gevoel.
 • Traumatisch beeldmateriaal is niet nodig.
 • Er wordt niet of nauwelijks gesproken over het probleem.
 • Maakt gebruik van oogbewegingen als mechanisme voor verandering
 • Focust op het creëren van kinesthetische veranderingen en veranderingen in het ‘self-concept’.
 • Voorafgaande kwalificaties zijn niet nodig voor de opleiding in IEMT.

EMDR

 • Is een applicatie voor het oplossen van PTSS en trauma’s.
 • Traumatisch beeldmateriaal staat centraal. De klant wordt aangemoedigd om het trauma te “observeren”.
 • Het trauma wordt aangewakkerd om de emotie op te wekken.
 • Maakt gebruik van oogbewegingen, tikken en afwisselende geluiden.
 • Schokkende ervaringen worden verminderd of ‘verwijderd’ uit het systeem.
 • Alleen psychologen en medische professionals worden officieel gecertificeerd voor EMDR.

Meer informatie over IEMT of EMDR?

Neem dan gerust contact op met onze praktijk. Wil je zelf IEMT of EMDR ervaren? Dan kun je ook direct een afspraak maken.


Call Now Button