De Mentale Last Van Het Altijd Maar ‘Moeten’
In de huidige maatschappij ‘moeten’ we van alles. We hebben daarin nauwelijks keuze meer. Alles moet veilig. Alles moet perfect. En alle risico’s moeten kosten wat het kost vermeden worden.
We moeten oud worden. We moeten gezond leven en zijn. We moeten, we moeten, we moeten.
Onze keuzevrijheid is door dit ‘moeten’ enorm ingeperkt. Want, in hoeverre mag je zelf nog je eigen keuzes maken?
Waar komt dit ‘moeten’ vandaan?
Als we naar de generatie kijken die na de Tweede Wereldoorlog is opgevoed, zien we dat er geen ruimte was voor een vrije keuze. De kerk heeft daar een grote rol in gespeeld, maar ook de overheid kon er wat van.
Te denken valt de wet uit 1948 waarin gesteld wordt dat vrouwen die trouwden moesten stoppen met werken.
Ze mochten niet werken, ze moesten voor de kinderen zorgen. Als de komst van kinderen te lang duurde kwam er een geestelijke op bezoek. Er moesten namelijk kinderen geboren worden.
Alles moest thuis netjes zijn, het eten moest op tijd op tafel en vader was de baas. Kinderen moesten hun mond houden als grote mensen spraken en moesten als er visite was in de achterkamer zitten. Je mocht je niet bemoeien met de volwassenen.
Op zondag had je speciale ‘zondagskleren’, die alleen op zondag gedragen werd.
Alles moest perfect zijn. Vooral voor de buitenwereld.
Van generatie op generatie..
De kinderen die in die tijd geboren zijn, zijn de opa’s en oma’s van nu. Ze hebben hun taak volbracht op een andere manier, maar met dezelfde strekking van het ‘moeten’.
Is dit hen kwalijk te nemen? Niet echt. Ze wisten zelf niet beter. Zo is het hen immers ook geleerd. En zelf geven we dit onbewust ook weer door.
Opvallend is wel dat nagenoeg alle kinderen van de jaren 80 en 90 een andere opvoeding hebben gekregen. Nare gebeurtenissen werden meestal voor hen opgelost door goed bedoelende ouders.
Maar de kinderen moesten ook ‘perfect’ zijn zodat de ouders het gevoel hadden dat ze het goed hadden gedaan.
Het werd kinderen zo makkelijk mogelijk gemaakt, waarbij ze ook de ruimte kregen om zichzelf te ontplooien.
Maar ook hier zat vaak een ongewilde dwang achter van moeten. Moeten Presteren. Weer dat moeten.. alleen nu op een andere manier.
Het effect op de jongeren van nu
Van kinds af aan krijgen we ingeprent dat we ons moeten gedragen. We moeten voldoen aan de verwachting van onze ouders, anders zorgen ze niet voor ons. Althans, dat denkt het kind.
Maar het kind geeft alleen maar om overleven. Als een kind dan ook nog perfect moet zijn, wordt de lat wel erg hoog gelegd.
Altijd maar presteren en vooral nuttig zijn. Want als je nuttig bent, word je beloond. Als je het goed doet, word je beloond.
Alle paden worden geëffend en je hebt weinig tegenslag. Alleen weer opnieuw dat moeten. Moeten is dwang bij angst voor afwijzing en niet overleven.
Een gevoel van totale onmacht en onveiligheid ten gevolge. Dit werkt door in het volwassen leven van ieder mens.
Als gevolg kampen de jong-volwassenen met een enorme druk van presteren en moeten. Ze leggen de lat extreem hoog. Want alles moet immers perfect.
Als we de huidige sociale media zien is het ene plaatje nog mooier dan het andere. Het goed is niet goed genoeg. Het MOET perfect. Het moet nóg spannender en specialer.
Een bodem voor stress, burn-out en despressies
De keuzevrijheid is totaal verdwenen. Het zelfrespect is verdwenen. Een gevoel van onmacht en onveiligheid maakt angstig. Het maakt een bodem voor stress, burn-out en depressies.
Het niet kunnen voldoen aan de verwachting van ieder om je heen zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan jezelf. Dit komt onbewust weer tot uiting in alles wat je doet.
Je werk, je vrienden, je relatie en ook op je eigen kinderen heeft het een behoorlijk impact.
Je wilt ten wille van de perfectie de controle over alles vasthouden, waardoor weer dat eeuwige moeten..
Wanneer stopt het?
Dat eeuwige moeten. Is dit dan hoe het altijd zal zijn? Is dit een vicieuze cirkel waar we als individu nooit meer uitkomen?
Niet per sé. Het klopt dat het gevoel van ‘moeten’ diep in onszelf is geïntegreerd. Het is dan ook diep opgeslagen in ons onderbewustzijn.
Je kunt dit onderbewustzijn zien als een soort persoonlijke ‘cloud’ waar je het wachtwoord niet van hebt. De ‘bestanden’ staan veilig opgeslagen, maar je kunt er zelf niet bij.
Je kunt niks meer wijzigen of verwijderen. Althans, niet zonder de juiste tools of hulp van een professional.
Wanneer jouw persoonlijke drang of afkeer richting ‘moeten’ een dusdanige negatieve overhand neemt dat het je dagelijks leven belemmert, kun je kiezen voor dit laatste.
Professionele hulp bij dwangmatig ‘moeten’
Zo’n professional is in dat geval meestal een hypnotherapeut. Deze therapeuten zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van (positieve) veranderingen in ons onderbewustzijn. Dus ook het dwangmatige gevoel van ‘moeten’.
Gedurende een traject wordt dit gevoel ‘omgebogen’ tot een gevoel van vrijheid en zelfacceptatie.
Je leert om weer een keuze te hebben. Om dicht bij jezelf te komen. En om jezelf te waarderen zoals je bent.
Het zorgt ervoor dat bepaalde issues uit het verleden (stoorzenders in het heden) opgelost worden en ook in het verleden blijven. Ze hebben dan geen invloed meer op het hier en nu.
Je ‘moet’ in dat geval niks meer. Ook van jezelf niet. Je leert te leven op een manier die past bij hoe jij dat wilt. En niet wat anderen van jou willen.
Afspraak maken
Om het ‘moeten‘ los te laten en vrij te breken van het obsessieve behoud van controle en perfectie, kan Hypnotherapie Heemskerk je helpen bij de transformatie van ‘moeten‘ naar ‘willen‘.
Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak via het afspraakformulier.