PTSS behandeling met hypnose bij Hypnotherapie Heemskerk

PTSS Behandeling: Wat hypnose voor PTSS kan betekenen

Heb jij een traumatische ervaring meegemaakt en functioneer je sindsdien anders dan voor deze gebeurtenis? Dan kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis (hierna: ‘PTSS’) hebt ontwikkeld.

De symptomen die hierbij komen kijken kunnen soms behoorlijk ingrijpend zijn. Maar waaraan kun je PTSS precies herkennen? En is hypnose een geschikte PTSS behandeling? In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is een posttraumatische stressstoornis?

PTSS is de verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van één of meerdere traumatische gebeurtenis(sen). De stoornis ontstaat wanneer je een psychisch trauma hebt opgelopen en dat niet goed hebt kunnen verwerken. Deze onverwerkte trauma kan dan leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische PTSS. Houden je klachten één maand aan dan is er sprake van acute PTSS. Houden deze klachten langer dan drie maanden aan, dan wordt er gesproken van chronische PTSS.

Iedereen kan anders reageren op een traumatische gebeurtenis. Dit zorgt er dan ook voor dat de exacte symptomen van PTSS varieert per individu. De zwaarte van de symptomen kan daarbij afhangen van verschillende factoren, zoals de leeftijd en de persoonlijkheid van het slachtoffer, maar ook de duur en de ernst van de traumatische gebeurtenis(sen).

Het is daarbij zeer belangrijk dat je niet te lang blijft lopen met een onverwerkte trauma. Schakel daarom altijd tijdig hulp in om trauma te verwerken, zodat je weer op een fijne manier verder kunt met leven.

Oorzaken van PTSS

PTSS ontstaat altijd nadat iemand een schokkende of traumatische gebeurtenis heeft ervaren. Vaak heeft diegene het gevoel de grip op de situatie te hebben verloren. Dit kan ertoe leiden dat het slachtoffer zich niet langer veilig en juist onmachtig voelt.

In veel gevallen treedt PTSS direct na een gebeurtenis op. Maar het kan soms ook een aantal jaren duren voordat je er last van krijgt.

Maar aan wat voor soort situaties moet je dan denken? Traumatische gebeurtenissen die PTSS kunnen veroorzaken zijn vaak ervaringen waarbij de dood, geweld, of ernstige verwondingen een rol spelen.

Denk bijvoorbeeld aan misdrijven, ongelukken, oorlogen of natuurrampen. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen zoals huiselijk geweld, seksueel misbruik en verwaarlozing kunnen tot PTSS leiden.

Niet iedereen ontwikkelt PTSS na het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Ongeveer 10% procent van de mensen die een trauma meemaakt ontwikkelt PTSS. Of dit het geval zal zijn hangt grotendeels af van de gebeurtenis zelf.

Sommige traumatische gebeurtenissen geven meer kans op het ontwikkelen van PTSS dan andere. De duur van deze gebeurtenis en de ernst daarvan spelen een belangrijke rol bij de vraag of deze zal leiden tot het ontstaan van PTSS.

Aan deze signalen herken je PTSS

Het is misschien fijn om te weten dat het ervaren van een traumatische gebeurtenis niet automatisch ertoe hoeft te leiden dat je ook te maken krijgt met PTSS.

Maar hoe weet je dan of je last hebt van PTSS? Er zijn een aantal signalen die erop kunnen duiden dat je PTSS hebt. Zo hebben mensen met PTSS vaak last van flashbacks en herinneringen aan het trauma.

Het is natuurlijk niet vreemd dat je regelmatig terugdenkt aan een ingrijpende gebeurtenis uit je leven. Maar wanneer deze herinneren steeds weer opnieuw  afspelen in je hoofd en dit gepaard gaat met hartkloppingen, zweten, trillen en ademhalingsproblemen, dan kan dit erop duiden dat er meer aan de hand is.

Ook het hebben van nachtmerries waarin het trauma steeds opnieuw beleefd wordt, kan een belangrijke indicatie zijn dat je last hebt van PTSS.

Los van deze algemene symptomen zijn er nog een aantal andere veel voorkomende symptomen van PTSS:

  • Het hebben van negatieve emoties, zoals agressie, depressies, onmacht, onveiligheid, schaamte, of het gevoel hebben minderwaardig te zijn;
  • Het ervaren van veranderingen in cognities en stemmingen, zoals last hebben van geheugenproblemenen het verliezen van interesse in je omgeving;
  • Het vertonen van verminderende interesse in bepaalde activiteiten waaruit je voorheen veel plezier haalde;
  • Het ervaren van meer spanning, prikkelbaarheid, sneller en heftiger reageren op situaties, concentratieproblemen of een gewijzigd slaappatroon.

Trauma verwerken & PTSS behandeling

Heb je last van één of meerdere symptomen nadat je eerst een traumatische gebeurtenis hebt beleefd? Dan is het waarschijnlijk dat je PTSS hebt ontwikkeld. De symptomen die bij PTSS ontstaan kunnen soms zo heftig zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren.

Onbewust zal je dit trauma steeds weer opnieuw beleven en situaties vermijden waarin deze gevoelens van bijvoorbeeld angst, verdriet of onmacht opgeroepen worden. Zo wordt je wereld steeds kleiner en zal je in je dagelijks functioneren worden belemmerd.

Het is daarom belangrijk dat je hulp inschakelt om deze onverwerkte trauma’s te behandelen.

Hypnotherapie als behandeling bij PTSS

Hypnotherapie is één van de meest effectieve manieren om PTSS te behandelen. Alle traumatische ervaringen worden namelijk opgeslagen in je onderbewustzijn. Deze opgeslagen innerlijke emoties en overtuigingen kun je vervolgens met behulp van hypnotherapie naar boven brengen en verwerken.

Je kunt met deze ptss behandeling het nare gevoel dat geassocieerd wordt met de traumatische gebeurtenis compleet verwijderen. De herinnering aan het trauma zal dus niet volledig verdwijnen, maar het roept ook niet langer de negatieve emotie(s) op die jou belemmeren in het dagelijks leven.

Loop jij rond met een onverwerkt trauma dat een negatieve invloed op je leven heeft? Dan kun jij een intakegesprek inplannen met één van onze hypnotherapeuten. Samen bespreken wij dan jouw situatie en op welke wijze hypnotherapie – en eventueel een combinatie van EMDR, IEMT en psychosociale begeleiding – kan bijdragen aan jouw herstel.

Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak via het afspraakformulier.

Kalium Medical

Duitslandlaan 3, 1966XA
Heemskerk, Nederland

Tel: 0251 743 103 (bereikbaar van 9:00 tot 13:00)

Mail: info@hypnotherapieheemskerk.nl

KVK 57940789

BTW NL0011611874B98

Klik hier voor meer informatie over de gegevensbescherming


Afspraak maken

Nieuws en acties ontvangen?


(Je kunt je gemakkelijk weer uitschrijven)
Call Now Button